Woensdag t/m maandag geopend

Bekijk onze actuele openingstijden

Grote groep? Reserveer!

Tel.: +31(0) 76 598 5248

Geschiedenis

Onze prachtige herberg ligt centraal in de bossen van Achtmaal op landgoed Wallsteijn. We zijn allang geen echte herberg meer. Je kunt namelijk niet bij ons overnachten, maar we hebben wel een mooi stukje geschiedenis liggen.

De eerste gronden van landgoed Wallsteijn werden in 1818 aangekocht door de familie Van der Wall. 3 Generaties van deze rijke familie breidden daarna door ontginning en aankopen het landgoed uit naar 220 hectare. Er werden 18 huisjes en boerderijtjes op gebouwd. Onze herberg was daarvan één van de eerste en omdat dit gebouwtje werd bedekt met echte dakpannen kreeg het al snel de bijnaam ’t Pannehûske.

De landheer Frederik van der Wall, bepaalde in 1891 dat alleen de bewoners van het landgoed, de jagers en de turfstekers, gebruik mochten maken van het cafeetje. De bewoners deelden hier hun lief en leed, de jagers brachten hier het geschoten wild en hier werd de prijs bepaald van de turf die over de naastgelegen turfvaart naar de rijke Bredase families werd vervoerd. Er staat zelfs beschreven dat in de strenge winters de prijs van de turf dusdanig hoog werd gemaakt zodat de prijs van het bier in het Pannehûske daalde, ach vroeger, wat een heerlijke tijd!

In 1912 liet Frederiks broer Frits, die een ongelukkig huwelijk had, na een verwoestende brand voor zijn hofdames de Annahoeve bouwen. Zo kon hij ongemerkt en ongehoord te pas en te onpas deze dames bezoeken. Uit één van die escapades werd zijn zoon Frits jr. geboren. Frits jr., tevens laatste van het geslacht Van der Wall, bleef kinderloos.

Op zijn sterfbed in 1980 besloot Frits jr. van der Wall dat de boerderijen aan de Maatschappij van Welstand, de bossen aan Natuurmonumenten en de woningen aan de Diaconie van Breda geschonken moesten worden, echter met de afspraak dat alle bewoners van landgoed Wallsteijn tot aan hun dood op het landgoed mochten blijven wonen. En na hun dood werd dan bekeken of de woning in stand werd gehouden of afgebroken moest worden. Zo dus ook met de in 1985 overleden eigenaar van ’t Pannehûske, de heer Sips. Gelukkig werd er besloten om ’t Pannehûske te handhaven echter wel onder bepaalde strikte voorwaarden! Het moet authentiek blijven, het moet aantrekkelijk blijven om er te komen en er mogen niet meer dan 2 mensen per vierkante meter per uur tegelijk aanwezig zijn.